Bäst Kap- och Geringssåg 2023 – Test av 4 modeller

Har du planer på att starta ett nytt byggprojekt som kräver en kapsåg för att få det jämnt och snyggt? Då har du hamnat på rätt plats. Vi har testat sex olika kapsågar / geringssågar som finns ute på marknaden idag och gjort det enkelt för dig att välja den som du tycker passar bäst för dig.

Att ha rätt verktyg och verktygsmaskiner när man arbetar med olika byggprojekt sparar mycket tid. Alla som bygger något, vare sig det är ett större projekt som en altan eller ett mindre projekt som att bygga en blomlåda vet hur jobbigt det kan vara när man inte har rätt verktyg. Många gånger har man trott att det går att ordna på något sätt och sen insett att det kan bli totalstopp om man inte har rätt verktyg på plats.

Kapsåg, även kallad Geringssåg är en såg som används till att kapa virke för att få exakta kapningar och vinklar. Det går att utföra en mängd olika uppgifter med hög hastighet och bra precision. På många modeller går det att vrida på sågklingan. De flesta husägare har en kapsåg just för att det går att såga med hög precision så att inte någon trälist, planka, bräda eller panel blir fel i slutresultatet. Maskinen är helt enkelt perfekt för arbete som kräver hög sågning med hög precision för att få ett felfritt resultat.

En kap-och geringssåg kan se komplicerad ut vid första anblicken, maskinen väger mycket och kan vara jobbigt att bevara hemma i verktygsförrådet. Har man använt en kapsåg kommer man inte vilja ha någon annan såg för att såga vinklar med hög hastighet. Sågen är mycket populär bland bygg entusiaster och är en favorit bland både hemmafixare och proffs. Kap-och geringssåg är antingen el drivna eller batteri drivna.

9 viktiga saker att tänka på vid köp av en kap-och geringssåg:

 • Finns det spånuppsamling? Spånuppsamling är till för att hålla rent.
 • Handtaget ska vara bekvämt och ha ett bra grepp – Det ska kännas stadigt när du sågar.
 • Vilka sågklingor ingår? Ju fler tänder sågklingan består av desto dyrare är sågklingan.
 • Finns skyddsskärmar som täcker klingan? Öka din säkerhet.
 • Är sågen utrustad med ljus eller laserlinje? Få bättre precision med hjälp av markering.
 • Har sågen teleskoparm? Bredare brädor och plankor kräver detta.
 • Går det att vinkla klingan och åt vilka håll går den att vinkla? Undersök vilka vinklar som kap – och geringssågen kan såga i och om de räcker.
 • Vilket djupstopp har sågen? Djupstopp kan ställas in och gör att sågen bara sågar igenom virket en viss bit.
 • Vridbordet – Går det att vinkla bordet åt båda hållen och låsas enkelt?

Vi har testat sex olika Kap-och Geringssågar som toppar marknaden idag och sammanställt de bästa expertbetyg, tester, recensioner och omdömen i en topplista nedan.

Bläddrar ni längre ner kan ni läsa mer om hur en Kap-och Geringssåg fungerar, vad ni bör tänka på vid köp av en kapsåg och mycket mer.

Testvinnare: Genväg till de bästa priserna

Bäst Kap- och Geringssåg

Testvinnare
1
Bäst-test-kap-och-gersåg-bosch-gcm8-sjl

Bosch GCM 8 SJL

Kompakt och smidig
Lätt att transportera
Precisionslaser
Mjukstart
Bäst Premiumval
2
Bäst-test-kap-och-gersåg-bosch-gcm12-gdl

Bosch GCM 12 GDL

Kraftfull motor
Upp till 140 km räckvidd
29 tums däck
Kvalitetskomponenter
Bäst Budgetval
3
Bäst-test-kap-och-gersåg-dewalt-dws-777

DeWalt DWS 777

Stabila breda däck
720 Wh batteri
Bra för city och terräng
Upp till 140 km räckvidd

Topplista

Bäst-i-test: Kap-och Gersåg 2024

1

Bosch GCM 8 SJL

Testvinnare

Bäst priser finner ni i dessa butiker:

Verktygsproffsen bäst i test

Fri Frakt Öppet köp

proffsmagasinet bäst i test

Fri Frakt Öppet köp

Vi har utnämnt en Kap-och Geringssåg från Bosch som testvinnare. Bosch är kända för sina högkvalitativa produkter och GCM 8 SJL uppfyller alla punkter för att kunna utses som testvinnare.

GCM 8 SJL är en pålitlig kraftfull och kompakt kapsåg som hjälper dig i ditt arbete med hög precision. Kapsågen har en kapkapacitet på 70 mm vertikalt och 312 mm horisontellt. Dammutsuget sker från två olika punkter och ger därmed optimal dammhantering så att du slipper oroa dig över att det ska ligga massa sågspån överallt.

GCM 8 SJL geringssåg väger 17,3 kg och är enkel att transportera. Detta gör att sågen är super smidig för projekt i både hem och arbetsmiljö. Kapsågen är stark och har en effekt på 1600 W som hjälper dig att såga igenom hårt material som trä, timmer och träkomposit liksom plywood och golvpaneler.

Kapsågar har sågklingor man kan köpa som är anpassade för olika material, precis som borrmaskiner har borrar anpassade för olika material. En klinga med färre tänder ger ett grövre och snabbare snitt medan fler tänder ger mer motstånd och ett finare snitt. 

Du kan lätt manövrera Bosch GCM 8 SJL tack vare sin smidiga och kompakta design. Det finns ett handtag med softgripp som ger dig ett bra grepp när du ska börja såga.

Bosch GCM 8 SJL är utrustad med funktioner som precisionslaser och mjukstart. Mjukstart innebär att kraften motorn genererar och accelerationen av sågen är reducerad för att få en mjukstart när man initierar sågningen. Precisionslaser visar vart exakt vart sågklingan kommer såga på virket du tänker såga igenom.

Den här kap-och geringssågen är full med funktionalitet som passar hemmasnickaren. Expertbetyg, tester och omdömen från kunder och professionella gör att den här Kap-och Geringssågen hamnar på första plats i vår topplista över Bäst Kap-och Geringssågar i Sverige 2024.

Bäst-test-kap-och-gersåg-bosch-gcm8-sjl

För- och nackdelar — Bosch GCM 8 SJL

Fördelar
 • Kompakt och smidig
 • Precisionslaser
 • Mjukstart
 • Lätt att transportera
 • Högkvalitativa komponenter
 • Prisvärd
 • Enkelt att byta sågklinga
Nackdelar
 • Inte marknadens starkaste kapsåg

Specifikationer — Bosch GCM 8 SJL

Märke:Bosch
Produktlinje:GCM
Kapkapacitet 0°: 70 x 312 mm
Kapkapacitet 45° geringssågning:70 x 225 mm
Kapkapacitet 45° snedsågning45 x 312 mm
Geringsinställning:52 ° Vä / 60 ° Hö
Snedkapningsinställning:47 ° Vä / 2 ° Hö
Verktygsmått (bredd x längd x höjd):910 x460 x630 Mm
Oscillationsfrekvens obelastad:5.500 v/min
Kling diameter:216 mm
Klinghåls-Ø: 30 mm
Vikt:17,3 kg
Motoreffekt: 1600 W
Spänning230 – 240 V

2

Bosch GCM 12 GDL

Bäst Premiumval för verkstäder

Bäst priser finner ni i dessa butiker:

proffsmagasinet bäst i test

Fri Frakt Öppet köp

Verktygsproffsen bäst i test

Fri Frakt Öppet köp

Bäst-test-kap-och-gersåg-bosch-gcm12-gdl

På plats två har vi utsett Bosch GCM 12 GDL. Den här professionella kap-och geringssågen är framtaget för den som vill ha den bästa kapsågen marknaden kan erbjuda.

En kraftfull motor som genererar en effekt på 2000 W i kombination med den massiva sågklingan med sin diameter på 305 mm gör det enkelt att såga igenom igenom tjocka plankor, brädor eller paneler. ‘

Sågskapacitet vid  0° 104 x 341 mm och sågkapacitet vid 45° gerings-sågning 104 x 240 mm. Sågkapacitet vid 45° sned-sågning 51 x 341 mm

Geringskapacitet och geringsinställning är 47/47 ° med  52/60 ° (vänster/höger). Snedkapningsinställningen kan ställas in till 47/47 ° (vänster/höger).

En av kapsågens ledande funktionella egenskaper är den ledande styr-armen på baksidan som är enkel och mjuk att hantera. Styr-armen gör den här geringssågen ideal för verkstäder, man slipper ha utrymme bakom sågklingan för glidstänger. Du kan ha den här kapsågen platt mot väggen och enkelt manövrera sågklingan med hjälp av armen.

Bosch GCM 12 GDL väger 32,1 kg och är perfekt för verkstäder där man vill spara utrymme. Styr-armen på baksidan gör att kapsågen kan positioneras platt mot väggen. Maskinen väger ganska mycket och det rekommenderas att man har den på samma ställe utan att flytta på den.

Jämfört med andra modeller går det enkelt att trycka såghuvudet mot sidan för till snedsågningar samtidigt som det finns tillräckligt med friktion för att hålla sågen på plats innan man låser inställningen. Det finns inbyggda förlängningar på den här sågen vilket är fantastiskt eftersom detta är ett tillägg. Det kommer märkas för den erfarne snickaren att Bosch har satt mycket fokus på användarvänlighet.

Byta sågklinga på modeller under GCM 12 är enkel, de har en snabbkoppling på så att du bokstavligen lyfter ut skyddet ur vägen och låser upp sågklingan med en insexnyckel på mindre än 10 sekunder. Med Bosch GCM 12 GDL kan det bli lite mer komplicerat. Mer om detta kan du läsa längre ner på sidan.

Du kan enkelt hålla arbetsytan ren med hjälp av maskinens dammutsug som finns utrustad på den här kap-och geringssågen. Sågdammet försvinner snabbt från din arbetsmiljö och hjälper dig att koncentrera dig på ditt hantverk.

GCM 12 GDL har precisionslaser som hjälper dig att såga med hög precision. Det går att justera lasern så att den motsvarar tänderna på sågklingan, dock rekommenderar Bosch konsumenten att göra detta genom att skicka maskinen till Bosch.

Expertbetyg, tester och omdömen från kunder och professionella gör att den här Kap-och Geringssågen hamnar på andra plats i vår topplista över Bäst Kap-och Geringssåg i Sverige 2024.

För- och nackdelar — Bosch GCM 12 GDL

Fördelar
 • Kraftfull motor
 • Enkel att manövrera
 • Precisionslaser
 • Bra dammutsug
 • Perfekt för verkstäder
 • Innovativ styr-arm
 • Hög kvalité
Nackdelar
 • Svårare att byta sågklinga jämfört med tidigare modeller

Specifikationer — Bosch GCM 12 GDL

Märke:Bosch
Kapkapacitet 0°:104 x 341 mm
Kapkapacitet 45° geringssågning:104 x 240 mm
Kapkapacitet 45° snedsågning:51 x 341 mm
Geringsinställning:52 ° Vä / 60 ° Hö
Snedkapningsinställning:47 ° Vä / 47 ° Hö
Verktygsmått (bredd x längd x höjd):670 x1100 x740 Mm
Oscillationsfrekvens obelastad:4.000 v/min
Klingdiameter:305 mm
Klinghåls-Ø:30 mm
Vikt:32,1 kg
Märkeffekt:2 000 W
Spänning:230 V

3

DeWalt DWS 777

Bäst Budgetval

Bäst priser finner ni i dessa butiker:

Verktygsproffsen bäst i test

Fri Frakt Öppet köp

proffsmagasinet bäst i test

Fri Frakt Öppet köp

DeWalt DWS 777 har vi utsett till bäst Kap-och Geringssåg ur ett budgetperspektiv. För under 4-tusen kronor kan du köpa den här maskinen och börja såga.

DeWalt är ett amerikanskt företag och har sitt huvudkontor i Leola, Pennsylvania. Företaget har producerat handverktyg och industrimaskiner sedan 1936. I regel har DeWalt hög kvalité och DWS 777 kommer inte göra hemmasnickaren besviken.

Motorn har en effekt på 1800 W och är starkare än testvinnaren som har en effekt på 1600 W. Apparaten är mycket kraftfull för sitt pris och kan såga igenom hårt virke utan problem.

Kapsågen är lätt och kompakt och är utrustad med en 216 mm sågklinga. Geringssågen väger 14 kg och är lätt att transportera omkring.

Sågdjupet är på 60 mm och tyvärr har inte den här apparaten lasermarkör. En lasermarkör i form av en linje gör att man får en bra förståelse och markerar vart sågen kommer börja såga. Istället har DWS 777 ett XPS såglinjesystem som ger snabb och noggrann sågning medan det lyser upp arbetsstycket.

Maskinen har en airlock kompatibel dammport för att hålla arbetsytan ren. Nytt handtagsgrepp för frigörande av såghuvudet finns utrustat på den här modellen jämfört med tidigare modeller i DWS serien.

Ska du använda maskinen hemma och såga mindre plankor, brädor eller träpaneler och du inte önskar lägga ner allt för mycket pengar på en kapmaskin då är DeWalt DWS 777 kapmaskinen för dig.

Bäst-test-kap-och-gersåg-dewalt-dws-777

Expertbetyg, tester och omdömen från kunder och professionella, samt att Kap-och Geringssågen är prisvärd gör att den här maskinen hamnar på tredje plats i vår topplista över Bäst Kap-och Geringssågen i Sverige 2024.

För- och nackdelar — DeWalt DWS 777

Fördelar
 • Prisvärd
 • Bra för hemmasnickaren
Nackdelar
 • Ingen lasermarkör
 • Ingen mjukstart

Specifikationer — DeWalt DWS 777

Märke:DeWalt
Klingdiameter:216 mm
Klinghålsdiameter: 30 mm
Geringskapacitet [höger/vänster]:50/50 °
Max sågdjup:63 mm
Vikt:14.0 kg
Djup:550 mm
Längd:490 mm
Höjd:590 mm
Hand/arm-vibration – trä:2.1 m/s²
Ljudeffekt:104 dB(A)
Effekt:1800 W
Spänning:230 V
Mjukstart:Nej
Laserprecision:Nej

4

DeWalt DWS 780

Också väldigt bra

Bäst priser finner ni i dessa butiker:

proffsmagasinet bäst i test

Fri Frakt Öppet köp

Verktygsproffsen bäst i test

Fri Frakt Öppet köp

Bäst-test-kap-och-gersåg-dewalt-dws-780

Funderar du på att köpa en kapsåg behöver du också fundera på vad ditt behov är när det gäller kapningskapacitet. Olika kapsågar har olika kapningskapacitet. När du vet detta kommer DWS780 inte göra dig besviken.

Den här kapsågen är lite dyrare om man jämför med ovannämnda på första och tredje plats. Man kan säga att detta är en kapsåg inom premium ramen fast för DeWalt.

DeWalt DWS780 är en glidande kap-och geringssåg, med andra ord går det att röra sågklingan framåt/bakåt och detta möjliggör en att du kan såga en större yta vertikalt. Bronslagrade kvalitetsklingan som följer med består av 60 tänder och har en diameter på 305 mm. Med hjälp av handtaget kan du kapa olika arbetsstycken som är upp till 345 mm breda.

Kapsågen väger 24,8 kg och det rekommenderas att man inte transporterar sågen för mycket. Försök att ha sågen på din arbetsbänk och på samma ställe i verkstaden för att undvika onödiga transporter.

Motoreffekten är 1675 W och det räcker gott och väl för att maskinen ska kunna såga med hög precision.

Geringskapaciteten är 60° till höger och 50° till vänster.

XPS såglinjesystem med LED-ljus kommer ge dig tydlig överblick över arbetsstycket. Det finns ett låsbart handtag som gör att du snabbt kan justera vinklarna.

Kapsågen har enastående damm kontroll och det medföljer en damm påse som ni enkelt kan montera. Det går såklart att montera verkstadens egna damm påse.

Expertbetyg, tester och omdömen från kunder och professionella gör att den här Kap-och Geringssågen hamnar på femte plats i vår topplista över Bäst Kap-och Geringssåg i Sverige 2024.

För- och nackdelar — DeWalt DWS 780

Fördelar
 • Bra kapningskapacitet
 • Bra handgrepp
 • Dammpåse
Nackdelar
 • Ingen lasermarkör
 • Ingen mjukstart

Specifikationer — DeWalt DWS 780

Märke:DeWalt
Klingdiameter:305 mm
Klinghålsdiameter: 30 mm
Klinghastighet: 1900-3800 varv/min
Geringskapacitet [höger/vänster]:60/50°
Max sågdjup:170 mm
Vikt:24,8 kg
Djup:470 mm
Längd:770 mm
Höjd:396 mm
Effekt:1675 W
Spänning:230 V
Mjukstart:Nej
Laserprecision:Nej

Hur använder man Kap-och Geringssågar för att skapa inredningar?

Kapsågar och geringssågar är ett måste för att skapa inredningar. För att börja, måste du bestämma vilken typ av trä som du vill använda. När du har gjort det, kan du börja mäta och skära ut de olika delarna som krävs för att skapa din inredning.

För att använda en kapsåg, måste du först sätta fast materialet som du vill skära i ett bord eller något annat stadigt underlag. Sedan måste du justera kapsågen till rätt djup och vinkel för att få den perfekta skärningen. När det är gjort, kan du trycka ner kapsågen och dra den långsamt genom materialet.

Geringssågar är ett bra verktyg för att skapa snygga hörn och kanter på dina inredningsprojekt. För att använda en geringssåg, måste du först justera den till rätt djup och vinkel. Sedan måste du trycka ner sågen och dra den långsamt genom materialet. Det är viktigt att hålla sågen jämn och stadig när du skär, så att du inte skapar några ojämna kanter eller hörn.

Genom att använda kapsågar och geringssågar korrekt kan du skapa professionella inredningar som ser ut som om de har tagits direkt från en butik.

Vad är skillnaden mellan att skära med en kapsåg och en geringssåg?

En kapsåg är ett verktyg som används för att skära trä och andra material. Det har en rak, tandad blad som är designad för att skära genom materialet med en upp-och-ner rörelse. En geringssåg är ett annat verktyg som används för att skära trä och andra material. Det har ett smalt, tandat blad som är designat för att skära genom materialet med en sida-till-sida rörelse.

Skillnaden mellan de två verktygen är att kapsågen skär med en upp-och-ner rörelse, medan geringssågen skär med en sida-till-sida rörelse. Beroende på vilket material du ska skära och vilken typ av snitt du vill göra, kan det vara bättre att använda en kapsåg eller en geringssåg.

Hur rengör man och underhåller man en kapsåg eller geringssåg?

För att hålla din kapsåg eller geringssåg i toppskick är det viktigt att du rengör och underhåller den regelbundet. Följ dessa steg för att säkerställa att din såg fungerar optimalt:

1. Rengör sågen med en fuktig trasa och lite mild diskmedel. Se till att ta bort alla skräp och smuts från sågbladet och såghuvudet.

2. Kontrollera sågbladet för skador eller slitage. Om det finns några skador, byt ut bladet.

3. Smörj in sågbladet med en liten mängd olja eller smörjmedel. Detta hjälper till att förhindra rost och förbättra sågens prestanda.

4. Kontrollera såghuvudet för skador eller slitage. Om det finns några skador, byt ut huvudet.

5. Justera sågbladets spänning om det behövs. Det här är viktigt för att säkerställa att sågen fungerar optimalt.

6. Kontrollera alla skruvar och muttrar för att se till att de är åtdragna ordentligt.

Genom att följa dessa steg kan du hålla din kapsåg eller geringssåg i toppskick och garantera att den fungerar optimalt.

Hur byter man sågklinga på Bosch GCM 12 GDL?

Var försiktig och se alltid till att dra ut maskinens elkontakt och att maskinen är avslagen innan du byter sågklinga

Bosch GCM 12 GDL byte av sågklinga:

Insexskruv 1 (lossa lätt, behöver inte lossas helt).

Insexskruv två och tre lossas helt (när skruven är helt loss sitter den kvar och ramlar inte av)

Fortsätt lossa insexskruv 1 (svarta fästet ska nu hänga ner)

Så här ska det se ut

Tryck in skyddsfrigöraren och lyft skyddet uppåt.

Lyft skyddet så pass långt bak att en av insexskruvarna kan fästas genom hålet i änden av det svarta fästet. Detta gör att skyddet inte är i vägen när ni ska byta sågklinga.

Tryck på låset och snurra bladet moturs nedåt tills sågklingan låser sig.

Skruva loss sågklingan genom att använda vänster handen för att skruva upp spindellåset.

Hur kan man undvika att skada sig själv när man använder en geringssåg?

För att undvika att skada dig själv när du använder en geringssåg är det viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna. Först och främst bör du alltid använda skyddsutrustning som skyddsglasögon, hörselskydd och andningsskydd. Se till att ha rätt klädsel, inklusive långbyxor och stövlar. Kontrollera att sågen är i god skick innan du använder den och se till att alla delar är ordentligt monterade.

Använd aldrig en såg som inte är ordentligt inställd eller som har skadade delar. Följ alltid de instruktioner som finns med sågen och se till att du har rätt verktyg för jobbet. Använd aldrig en såg utan att ha ett fast grepp om den och se till att du håller den borta från ditt ansikte och kropp. När du använder sågen, se till att du håller den jämnt och långsamt för att undvika onödiga vibrationer.

Vad är de bästa tipsen för att få ett jämnt resultat när man använder en geringssåg?

1. Använd alltid skyddsutrustning, inklusive ögonskydd och hörselskydd.

2. Följ instruktionerna för att säkerställa att du använder rätt blad och hastighet för det material du arbetar med.

3. Se till att sågen är väl balanserad och stadig när du börjar såga.

4. Försök att hålla sågen parallell med det material du sågar.

5. Använd en mjuk, jämn rörelse när du sågar för att undvika skakningar och vibrationer som kan leda till ojämna resultat.

6. Försök att inte pressa sågen för hårt eftersom detta kan leda till ojämna resultat.

7. Använd en guide eller en klippbricka för att hålla materialet på plats och förhindra att det flyttar sig under sågningen.

8. Om du har problem med att få ett jämnt resultat, prova att använda en långsammare hastighet eller ett mindre blad.

Viktigt att ha rätt inställningar på din kapsåg

Att ha rätt inställningar på din kapsåg är viktigt för att säkerställa att du får ett säkert och effektivt resultat. Om du inte har rätt inställningar kan det leda till att du inte får det resultat du önskar, eller att du skadar dig själv eller andra.

Det är därför viktigt att ta sig tid att lära sig hur man ställer in kapsågen korrekt och att alltid använda skyddsutrustning när man arbetar med den. Genom att följa dessa enkla steg kan du förhindra olyckor och få det resultat du önskar.

De vanligaste misstagen vid användning av kapsåg

De vanligaste misstagen som folk gör när de använder en kapsåg är att de inte använder skyddsutrustning, såsom skyddsglasögon och hörselskydd. De använder ofta fel typ av blad för det material de ska skära, eller de använder ett blad som är slitet eller skadat. Ofta kan det hända att man har fel hastighet på sågen, vilket kan leda till att materialet inte skärs ordentligt.

Tekniken att skära materialet är viktigt och om detta inte iakttas kan det leda till att det inte skärs rakt eller jämnt. Och slutligen glömmer de ofta att stödja materialet ordentligt, vilket kan leda till att det skärs fel eller att det lossnar under skärprocessen.

Vanligaste problemen med en geringssåg

De vanligaste problemen som uppstår när man använder en geringssåg är att sågen inte klipper rakt, att det blir splinter och att det bildas fula kanter. Det kan också hända att sågen fastnar eller att den inte startar. För att undvika dessa problem är det viktigt att man använder rätt typ av blad och att man håller sågen ordentligt under arbetet.

Viktigt att använda skyddskläder

Det är viktigt att använda skyddskläder när man använder en kapsåg eftersom det kan vara farligt. Kapsågar är mycket kraftfulla och kan skapa farliga situationer om de inte hanteras på rätt sätt. Skyddskläder som skyddsglasögon, hörselskydd, stövlar och handskar kan skydda dig från skador som kan uppstå vid användning av en kapsåg.

Skyddskläder kan också hjälpa till att förhindra att du får smuts eller trädgnagare i ögonen eller öronen. Det är viktigt att alltid använda skyddskläder när du använder en kapsåg för att säkerställa din säkerhet.

Kap-och Geringssåg – Vanliga frågor & svar

Vad är en kapsåg?

En Kapsåg är en såg som används för att såga hårt material, framförallt virke.

Hur fungerar en kapsåg?

En Kapsåg, även känt som Geringssåg skär hårt material med hjälp av en vass sågklinga. Material skärs vertikalt men kan också justeras så att den skär snett horisontellt.

Vad är skillnaden på kapsåg och geringssåg?

En kapsåg skär vertikalt, medans en geringssåg skär sida-till-sida. Då dagens kap-och geringssågar är avancerade och kan ställas in att skära både vertikalt och vinklat, brukar man kalla dessa maskiner för kap-och geringssåg.

Är det farligt att använda kapsåg?

Man ska vara väldigt försiktig när man använder en kap-och geringssåg. Läs och följ säkerhetsanvisningarna som kommer med maskinen noggrant så att ni inte skadar er själva eller någon annan.

Ska man ha skyddskläder när man använder en kap-och geringssåg?

Det är viktigt att använda skyddskläder när man använder en kapsåg eftersom det kan vara farligt. Kapsågar är mycket kraftfulla och kan skapa farliga situationer om de inte hanteras på rätt sätt. Skyddskläder som skyddsglasögon, hörselskydd, stövlar och handskar kan skydda dig från skador som kan uppstå vid användning av en kapsåg.

Är kap-och geringssåg något man bör investera i?

Kapsågar och geringssågar är ett måste för att skapa inredningar. Genom att använda kapsågar och geringssågar korrekt kan du skapa professionella inredningar som ser ut som om de har tagits direkt från en butik.

Hur drivs en kap-och geringssåg?

Sågarna är antingen batteri eller el-drivna.

Vilket märke ska man köpa när man köper en kap-och geringssåg?

Det tyska högkvalitativa företaget Bosch har ledande kap-och geringssågar.

Hur mycket väger en kapsåg?

En kap-och geringssåg väger olika beroende på vilken modell du tänker köpa. Det finns sågar som väger 15 kg sen finns det också kapsågar som väger upp emot 30 kg. De tyngre sågarna är mer tillförsedda för verkstäder medans lättare sågar som är lättare att transportera används för mindre projekt.

När behöver man en kapsåg?

Ska du såga paneler, brädor, plankor, lister m.m som är gjorda av virke då rekommenderar vi dig att investera i en kap-och geringssåg.

Kan man byta sågklinga på en geringssåg?

Det går att byta sågklinga på en geringssåg. Mejla gärna butiken och fråga om sågklingan ni önskar köpa passar sågen ni har. Alla sågklingor har en klingdiameter som är avgörande.

Är DeWalt eller Bosch kap-och geringssågar bättre?

Enligt vårat test är det Bosch som har marknadens bästa kapsågar.

Jonas Ekström
Jonas Ekström

Jonas är utbildad personlig tränare samt hälsocoach och har arbetat i över 11 år professionellt. Han tycker om de senaste trenderna och är uppdaterad med det senaste inom hälsa och träning. Idag bidrar Jonas med expertis och information inom just kategorierna hälsa, fitness och träning.