Elscooter – Hur man rengör sin elscooter

En elsparkcykel, även kallat elscooter, är ett mångsidigt, kraftfullt och roligt fordon som kan ge dig många års glädje.

För att säkerställa att din elscooter presterar optimalt och håller sig i god kondition, rekommenderar vi att du tar god hand om den och rengör den regelbundet.

Följande steg kommer att hjälpa dig att hålla din elscooter i toppskick.

Vi börjar med att beskriva stegen i detalj, men längst ner på sidan finns även en steg-för-steg guide som ni kan skriva ut eller följa om det skulle underlätta för er.

Glöm ej kolla in vår stora bäst-i-test sida om vilken elscooter som är bäst att köpa 2024 här.

Koppla ur och ta bort batteriet

Börja med att ta bort batteriet på er elscooter och se till att laddkabel inte är ansluten. Koppla även bort alla tredjeparts-tillbehör såsom lampor och dylikt som skulle kunna ta skada av fukt.

Ta fram tillbehör för att rengöra

Ni kommer att behöva en trasa, lite såpa vatten, en vanlig disksvamp, en torr trasa för torkning, och en tandborste för svåråtkomliga ytor. Använd helst inte diskmedel istället för såpa, då det finns en liten slipeffekt i diskmedel som kan fördärva ytan.

Mjuk och fuktig trasa på din elscooter

Först och främst, ta bort alla föroreningar från ramen och delarna. Använd en mjuk trasa fuktad med ljummet vatten. Rengör alla delar, inklusive ramen, hjulen, styret, sadeln, pedalerna, kablar, kedjan och kopplingen.

Torka sedan ramen och delarna med en ren trasa. Kontrollera och smörj kedjan och kopplingen. Kontrollera att kedjan är smord för att förhindra att den rostar eller blir stel.

Du bör också kontrollera att kopplingen är i god kondition och fungerar korrekt. Om du inte är säker på hur du ska smörja kedjan, kontakta din lokala cykelaffär för att få hjälp.

Skölj inte med vatten

Undvik att skölja av er elscooter med vatten då det finns komponenter som kan ta skada av detta. Även om elscootrar ska klara av regn och dåligt väder, så är det påfrestande för de att utsättas för det.

Dessutom är det inte samma sak att utsättas för regn jämfört med att sköljas med vatten.

Torka bara av istället, och det som finns kvar kan ni låta lufttorka.

Service och kontroll av elscooter efter rengöring

Efter att ni har rengjort er elscooter rekommenderar vi att ni kontrollerar allt så det fungerar som det ska. Återmontera det ni har tagit isär och följ nedan information.

Lufttryck i vissa elscootrar

Kontrollera däcktrycket. Se till att däcken har tillräckligt med lufttryck för att hålla dem i bra form. Kontrollera anvisningarna för din specifika elsparkcykel för att veta vilket lufttryck du bör ha för att få bästa prestanda. Vissa elscootrar har inte däck som går att blåsa upp.

Kontrollera skruvar och muttrar på din elscooter

Tänk också på att kontrollera och justera alla skruvar och muttrar regelbundet. Kontrollera att alla skruvar är åtdragna ordentligt, men inte överdrivet. Kontrollera och justera bromsarna regelbundet.

Bromsar på elsparkcykel behöver justeras

Se till att bromsarna är justerade så att de fungerar korrekt. Försök att rulla elscooter långsamt, medan du drar i bromsarna för att se att bromsarna fungerar korrekt.

Sammanfattning – Att rengöra sin elscooter

För att få ut det bästa av din elscooter rekommenderar vi att du kontrollerar och rengör den minst en gång i månaden. Genom att följa dessa steg kan du hålla din elsparkcykel i god kondition och säkerställa att du får mest möjliga glädje av den.

Följ stegen ovan så kommer ni behålla er elscooter i gott skick i många år framöver.

Nedan har vi även sammanfattat en steg-för-steg guide som kan skrivas ut om ni önskar ha anvisningar för rengöring hos er hemma.

Lista över rengöring av elscooter

 1. Börja med att ställa din elscooter på en jämn och ren yta och se till att den är avstängd.
 2. Ta bort allt som kan ta skada av fukt och rengöring, inklusive säten, från elscootern.
 3. Tvätta ramen med en blandning av fukt, och milt tvålvatten. Använd en mjuk trasa för att rengöra den.
 4. Torka av ramen med en torr trasa efter att du har tvättat den.
 5. Ta bort eventuell smuts från hjulen med en svamp och milt tvålvatten. Använd tandborste om det behövs, försiktigt.
 6. Använd en trasa och lite motorolja för att smörja och rengöra alla kugghjul och andra mekaniska delar.
 7. Torka av alla mekaniska delar med en torr trasa.
 8. Om du har en elektrisk elscooter, se till att alla kablar och anslutningar är fritt från smuts och damm. Använd lite elektriskt rengöringsmedel för att rengöra dem.
 9. Se till att alla kablar är ordentligt anslutna.
 10. Se till att alla skruvar är åtdragna innan du använder elscootern igen.
 11. Torka av alla exteriöra delar med en fuktig trasa för att få bort rester av smuts.
 12. Förvara elscootern i ett torrt, svalt och fritt från fuktighet område.

Säkerhetsutrustning till elscooter

Om ni även har säkerhetsutrustning, såsom hjälm och liknande som vi går igenom i en separat guide här, kan ni även använda ovan steg för att rengöra dessa.

Erik Andersson
Erik Andersson

Erik är senior expert på datorer och elektronik. Han har en bakgrund som civilingenjör och har arbetat inom mjukvaru-utveckling, fordonsutveckling och IT-säkerhet i över 16 år. Erik är ansvarig för att utföra tester, utvärderingar, jämförelser och analyser av produkter inom kategorierna elektronik och fordon.