Elscooter – Vilken hjälm är bäst?

Elscooter är ett jätte-smidigt färdmedel, men för att skydda huvudet när man använder sin elscooter är det viktigt att ha en bra och säker hjälm. Det finns olika typer av hjälmar som är specifikt framtagna för detta. Det vanligaste valet är en hjälm med ett polystyrenskal som ger extra stöd, luftflöde och komfort.

För snabbare elscootrar är det vanligaste valet en fullskalig mountainbikehjälm, som är speciellt framtagen för att ge extra skydd vid höga hastigheter.

Läs vidare längre ner för att se vart ni kan köpa bäst hjälm till Elscooter. Dock rekommenderar vi dessa hjälmar som säljs av E-Wheels då de är specialiserade mot just el-scooter och elsparkcykel.

För att välja rätt storlek på hjälmen är det viktigt att mäta huvudet ordentligt. För att mäta huvudet ska du mäta omkretsen runt huvudet, ovanför öronen och runt mitt på bakhuvudet.

Använd vår köpguide nedan för att ta reda på vilken hjälm som faktiskt är bäst för ert behov. Vi börjar med att mäta huvudet.

Att mäta sitt huvud

Det är viktigt att mäta ditt huvud vid samma punkt varje gång för att få den mest exakta mätningen. Det är också viktigt att komma ihåg att olika tillverkare har olika storlekar och att det är viktigt att kontrollera måttenheterna för att se vilken storlek som passar bäst.

Att hitta rätt hjälm kräver en del research för att hitta den som ger bäst skydd och komfort. Det är viktigt att kolla igenom funktionerna på hjälmen så att man får en som passar bäst och är konstruerad för att skydda huvudet ordentligt.

Det är också viktigt att kontrollera att hjälmen har ett robust skal, löstagbara inlägg, komfortfunktioner som luftflöde, ett justerbart spänne och ett avtagbart visir.

Välj hjälm utefter hastighet på elsparkcykel

Som ni alla vet finns det olika typer av elscootrar. Vissa har en hastighetsgräns på ca 20km/h, och andra har ingen gräns eller är trimmade för högre hastigheter.

Vi rekommenderar att ni väljer hjälm bl.a. utefter hastighet på er elscooter!

Skall ni åka i 25+ så bör ni eventuellt överväga en starkare hjälm, framtagen för mer skydd och fler miljöer.

Skall ni åka i vanlig hastighet, dvs ca 20km/h så går en vanlig cykelhjälm bra att använda. Ni kan exempelvis kolla på dessa hjälmar från ewheels.

Även Rull har hjälmar som passar dessa behov och kriterier.

Olika typer av hjälmar till elscooter


Klassisk cykelhjälm

En klassisk cykelhjälm är ofta den mest grundläggande typen av cykelhjälm, och är den billigaste. Den är ofta lätt och har en enkel, smidig form. Den har vanligtvis ett justerbart hakspänne och ett justerbart nackband. Dessa hjälmar är lämpliga för dagliga cykelturer.

Mountainbikehjälm

Mountainbikehjälmar är lite tuffare än klassiska cykelhjälmar, och är ofta försedda med ett visir som skyddar ögonen mot sol och regn. Mountainbikehjälmar är ofta lite tyngre än klassiska cykelhjälmar, och är lämpliga för längre, mer krävande turer.

BMX-hjälm

BMX-hjälmar är speciellt utformade för BMX-cykling, och är ofta lätta, bekväma och har ett stort luftflöde. Dessa hjälmar är speciellt utformade för att skydda huvudet vid hårda landningar och stötar.

Roadbikehjälm

Roadbikehjälmar är speciellt utformade för att ge den bästa skydden vid hög hastighet. De är ofta lätta, bekväma och har ett stort luftflöde. Dessa hjälmar är lämpliga för långa cykelturer och racing.

Bäst hjälm till elscooter

De bästa hjälmarna till elscooter eller elsparkcykel är de som uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna. Man bör beakta hastigheten som en faktor för val av hjälm

Det är viktigt att köpa en hjälm som är anpassad till den typ av cykling som du planerar att göra, så att du får den bästa skydden och bekvämligheten.

Det är också viktigt att köpa en hjälm som passar din huvudform och storlek, så att den sitter bekvämt och ger den bästa skydden.

Erik Andersson
Erik Andersson

Erik är senior expert på datorer och elektronik. Han har en bakgrund som civilingenjör och har arbetat inom mjukvaru-utveckling, fordonsutveckling och IT-säkerhet i över 16 år. Erik är ansvarig för att utföra tester, utvärderingar, jämförelser och analyser av produkter inom kategorierna elektronik och fordon.